نویسه جدید وبلاگ

تو جامعه امروز ما نياز هر چه بيشتر به آگاهي تاريخي و تقويت حافظه تاريخي ديده مي شود. اگر به نوشته زير توجه كنيد خواهيد فهميد كه حق با من است تا در كلاس ها هراز چند گاهي مروري كنم بر شما تاريخ اين كهن ديار را به اميد آن كه هر چند اندك بر آگاهي تاريخي شما بيفزايم.

اعراب به ما آموختند به جاي خوراك بگوييم غذا كه خود به شاش شتر مي گويند، براي شمارش خودمان به جاي تن از نفر كه براي حيوانات استفاده مي كنند بكار ببريم، به جاي واق واق سگ بگوييم پارس كه نام اوليه سرزمينمان است و بگوييم شاهنامه آخرش خوش است چون آخر شاهنامه ايرانيان از اعراب شكست مي خورند آيا وقت آن نرسيده فرهنگ ريشه اي خود را از اين همه نا آگاهي رها كنيم؟





نویسه جدید وبلاگ

واقعا با اين وضعيت نگهداري از مدرسه چهار باغ و مشخص نبودن متولي آن بايد انتظار داشت تا علت آتش سوزي اين بناي شاخص دوره صفوي مشخص گردد.

به گفته‌ي كسبه‌ي خيابان چهارباغ عباسي، ساعت 3 بامداد يكي از روزهاي هفته‌ي گذشته، آتش‌سوزي در حجره‌ي سوم مدرسه‌ي چهارباغ به سمت بازار هنر رخ داد؛ ولي با وجود گذشت حدود يك هفته، هنوز كسي درباره‌ي دليل رخ دادن اين حادثه صحبت نكرده است.

يكي از كارشناسان روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان درباره‌ي دليل اين آتش‌سوزي به خبرنگار سرويس ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: هنوز حوزه‌ي علميه، دليل اين آتش‌سوزي را به اداره‌ي ميراث فرهنگي اصفهان اعلام نكرده است. ما منتظر اعلام دليل آتش‌سوزي هستيم و تا زماني كه علت آن بيان نشود نمي‌توانيم كاري انجام دهيم .

او ادامه داد: تا كنون فقط توانسته‌ايم طرح مرمت دري را كه در اين آتش‌سوزي سوخت، به حوزه‌ي علميه بدهيم.

وي افزود: فقط مرمت اين بناي تاريخي برعهده‌ي اداره‌ي ميراث فرهنگي است، ولي نگهداري و استفاده از آن برعهده‌ي حوزه‌ي علميه است. به همين دليل، ما منتظر اطلاع‌رساني كارشناسان حوزه‌ي علميه هستيم.

او سپس يكي از كارشناسان حوزه‌ي علميه را براي پيگيري اين حادثه به خبرنگار ايسنا معرفي كرد؛ اما پس از تماس با فرد معرفي‌شده، شخصي كه خود را مسؤول حوزه‌ي علميه معرفي كرد، نخست گفت: اطلاعي ندارم. مگر آتش‌سوزي در حوزه اتفاق افتاده است؟

او پس از پرس‌وجو كردن درباره‌ي سايت‌هايي كه خبر آتش‌سوزي در مدرسه‌ي چهارباغ را منعكس كرده‌اند، ادامه داد: ممكن است يك سهل‌انگاري در اين زمينه صورت گرفته باشد. به‌عنوان مثال، امكان دارد يك حوله روي چراغ نفتي بوده است و باعث آتش‌سوزي شده باشد؛ اما رسانه‌ها چون به‌دنبال بزرگ كردن هر خبري هستند، تيتر مي‌زنند كه يكي از مهم‌ترين بناهاي تاريخي اصفهان در آتش سوخت.

وي گفت: يك خانه كه حريم شخصي است، ممكن است آتش بگيرد. اين دليل نمي‌شود كه آن را خبري كنيم.

او در ادامه، شماره‌ي تماس دفتر امام جمعه‌ي اصفهان را داد و بيان كرد: در اين موارد فقط دفتر امام جمعه بايد پاسخگو باشد.

خبرنگار ايسنا پس از تماس با دفتر امام جمعه اصفهان اين پاسخ را شنيد: هنوز خودمان متوجه دليل آتش‌سوزي نشده‌ايم، ولي اداره‌ي آگاهي بايد علت را جويا شود. ما در تماسي با اداره‌ي آگاهي اصفهان اين آتش‌سوزي را اطلاع داديم و آن‌ها بايد پس از بررسي، دليل را اعلام كنند.

در اين‌باره، مسؤول روابط عمومي دفتر امام جمعه نيز گفت: از اين موضوع اطلاعي ندارم، من رييس حوزه‌ي علميه‌ي استان اصفهان يا رييس مدرسه‌ي چهارباغ نيستم كه جوابگو باشم.

مدرسه‌ي چهارباغ اثري متعلق به دوره‌ي صفوي است كه در اختيار اداره‌ي اوقاف و امور خيريه‌ي استان اصفهان است و طلاب در آن به تحصيل مشغول‌اند. پيش از اين نيز آسيب‌هايي به مدرسه‌ي چهارباغ وارد شده بود، از جمله كاشي‌هاي گنبد اين بنا ريخته بودند.

 

 






نویسه جدید وبلاگ

درگذشت استاد فرزانه نوشين دخت نفيسي را به همه دانشجویان و همکاران و خانواده ايشان تسليت مي گوييم.

او ظهر روز گذشته (شنبه، 16 ارديبهشت‌ماه) به‌علت سكته‌ي مغزي، در بيمارستان «شهدا» (تهران) دار فاني را وداع گفت.
 
براساس اعلام خانواده‌ي دكتر نفيسي، مراسم تشييع پيكر اين پيش‌كسوت حوزه‌ي موزه‌داري صبح روز سه‌شنبه (19 ارديبهشت‌ماه) در بهشت زهرا (س) برگزار مي‌شود. سپس او در قطعه‌ي 73، رديف 60، سنگ 62 به خاك سپرده خواهد شد. همچنين مراسم ترحيمي روز پنجشنبه (21 ارديبهشت‌ماه) از ساعت 16 تا 17:30 در خانقاه صفي‌عليشاه در ميدان بهارستان، خيابان صفي‌عليشاه، كوچه‌ي مصباح برگزار مي‌شود.
 
دكتر نوشين‌دخت نفيسي متولد ارديبهشت‌ماه 1309 در تهران بود. او تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در دبيرستان رازي تهران به زبان فرانسه گذراند و درجه‌ي H.A از دانشگاه كلكته در رشته‌ي تاريخ و تمدن اسلامي، زبان و تمدن فرانسه از دانشگاه پاريس، درجه‌ي كارشناسي از دانشگاه تهران داشت. او به زبان‌هاي انگليسي، فرانسه، عربي و ايتاليايي آشنايي داشت.

 دكتر نفيسي ـ پيشكسوت فرهنگ و موزه‌داري در ايران ـ و فرزند ارشد استاد فقيد سعيد نفيسي بود كه پس از 60 سال تدريس و آموزش، هنرمندان و متخصصان زيادي در جامعه پرورش داد.

او  مدتي رييس كتابخانه‌ي موزه‌ي ايران باستان و همچنين معاون اداره كل موزه‌ها در دوره‌هاي پيش از انقلاب بود. نفيسي مقاله‌ها و كتاب‌هاي زيادي در حوزه‌ي موزه‌‌داري به رشته‌ي تحرير درآورد.

مهمترين اثر ايشان كتاب موزه داري  از انتشارات سمت است. من در سال 1384 افتخار شاگردي ايشان را داشته ام و اين درس را با ايشان پاس نموده ام

روحشان شاد

 






نویسه جدید وبلاگ

هميشه در بازيد از آثار فرهنگي نقاط مختلف كشور شاهد اين بودم كه متاسفانه مردم در حين بازيد از اين آثار نادانشته به تخريب آن و نوشتن يادگاري بر در و ديوار اين آثار مي پردازند كه اين نشان از ضعف مشهود فرهنكي جامعه بوده است. اگر چه نيازمند فرهنگ سازي در اين زمينه هستيم اما متاسفانه در اين زمينه نيز ضعيف عمل مي كنيم و همچنين قوانين در مورد تخريب اموال و آثار فرهنگي كه در فصل نهم قانون مجازات اسلامي در 12 ماده و 4 تبصره مي باشد به خوبي نمي تواند مجازات ها در زمينه تخريب اموال و آثار فرهنگي را در بر گيرد و با توجه به گستره تر شدن فعاليت هاي ميراث فرهنگي .... نياز به بازنگري در اين امر است.
به همين منظور در لينك زير مي توانيد موارد اين قوانين و ضعف آن را مطالعه كنيد:
http://mo-safari.persiangig.com/document/%D9%85%D8%AC%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%AA%20%D8%AA%D8%AE%D8%B1%D9%8A%D8%A8%20%D8%A2%D8%AB%D8%A7%D8%B1%20%D8%AA%D8%A7%D8%B1%D9%8A%D8%AE%D9%8A.doc
اگر چه به نظر من فقط با اصلاح قوانين اين مشكلات مرتفع نمي شود بلكه نياز به فرهنگ سازي در مقوله ميراث فرهنگي مي باشيم تا در بلند مدت بتوانيم به اهداف خود دست يابيم.
يكي از موارد كه هر از چند گاهي به آن بر مي خوريم و از طرف دانشجويان و دوستان مورد سوال قرار مي گيريم. اين مسئله است كه اگر شي كه داري قدمت تارجي و ويژگي فرهنگي باشد و در ملك شخصي خود پيدا كرده اند چه حكمي دارد و چطور بايد رفتار كنند و در اين مواقع وقتي توضيحات لازم را در مورد شي و چگونگي رفتار و وظيفه قانوني فردي كه آن را پيدا كرده مي دهم اما قانع نمي شوند و مي گويند كه فلان مرجع يا فلان بخش از كتاب ديني و مذهبي ما گفته كه اگر در ملك شخصي فرد باشد مالكيت آن با فرد است و حلال است و از اين صحبت ها....... وبه هيچ صراط مستقيم نيستند و به اصلاح شرعا و قانونا آن را حق خود ميدانند. 
 چند وقت اخير نيز چندين بار با اين مسئله برخورد كردم تا اينكه امسال از طريق يكي از دانشجويان كتابچه اي كه توسط اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان قم با عنوان سيري در مسائل حقوقي ميراث فرهنگي و گردشگري به دست من رسيد. گويا اين كتاب را به مسافرين نوروزي كه براي بازيد در ايام نوروز به شهر قم مي رفتند، مي دانند. كه به منظور فرهنگ سازي كار بسيار مفيد و جالبي بوده و اميد است تا در ديگر نقاط كشور نيز اين كار انجام شود. در اين كتاب نظر مراجع را در زمينه يافت اشياي تاريخي در ملك شخصي افراد جويا شده اند كه همه به قوانين كه حكومت جمهوري اسلامي وضع كرده است ارجاع مي داند. همچنين در اين كتاب تعريف ميراث فرهنگي و مقررات ميراث فرهنگي كه در فصل نهم قوانين تعزيري، تحت عنوان تخريب اموال و آثار تاريخي و فرهنگي در مواد 558-569 براي اطلاع عموم و شهرواندان و مسئولان اجرايي بيان شده است را به طور كامل مورد بحث قرار داده است.






نویسه جدید وبلاگ

آتش‌سوزي در بناي باشكوه تاريخي
 

هنگام عبور از چهارباغ عباسی، اگر کمی به یگانه اثر تاریخی این خیابان دقت کنید، می‌بیند که چند روزی است در حجره‌ي سوم مدرسه‌ي چهارباغ به سمت بازار هنر، پرده‌ای نصب شده است. این پرده‌ي نامتناسب با این بنای تاریخی، براي پوشاندن يك سیاهی در تلاش است، اما به‌طور کامل موفق نشده و به همين دليل، اثر دوده‌ي سیاه روي سقف حجره جلب توجه می‌کند.

به گزارش خبرنگار سرويس ميراث فرهنگي خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در اصفهان، کسبه‌ي خیابان چهارباغ عباسی دلیل نصب شدن این پارچه را آتش‌سوزی‌اي دانستند که ساعت 3 بامداد چند روز پيش در مدرسه اتفاق افتاد. آتش‌سوزی در اين بنای باشکوه دوره‌ي صفوی در اصفهان در حالي رخ داده است که چندی پیش نيز شاهد فرو ریختن بخشی از کاشی‌های گنبد مدرسه بودیم.

آتش‌سوزي در مدرسه‌ي چهارباغ

هرچند روابط عمومی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی اصفهان از این حادثه اظهار بی‌اطلاعی می‌کند، اما سرپرست اداره کل میراث فرهنگي و گردشگری استان اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایسنا در اصفهان گفت: دو حجره‌ای که آتش‌سوزی در آن‌ها اتفاق افتاد، خالی و در دست تعمیر بودند.

محسن مصلحی بيان كرد: هیچ خسارتی به‌جز سوختن و دوده‌زده شدن در چوبی جلوی حجره، به این بنای تاریخی وارد نشده است.

علت آتش‌سوزی در دست بررسی است

آتش‌سوزي در مدرسه‌ي چهارباغ

وی با اشاره به این‌که دليل آتش‌سوزی توسط دستگاه‌های ذی‌ربط در دست بررسی است، ادامه داد: این حادثه می‌تواند ناشی از یک خطای انسانی در بخش تعمیرات یا به هر دلیل دیگری رخ داده باشد و اظهار نظر درباره‌ي آن با توجه به نبودن اطلاعات کافی، دشوار است.

برخی دوستان پیازداغ ماجرا را زیاد می‌کنند

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان در پاسخ به این پرسش که چرا در سال‌های اخیر شاهد حوادث متعددی در مدرسه‌ي چهارباغ بوده‌ایم؟ اظهار كرد: متوجه نمی‌شوم چرا برخی دوستان پیازداغ ماجرا را زیاد می‌کنند و موجب ایجاد حساسیت در جامعه می‌شوند.

ریختن قسمتی از کاشی‌های گنبد مدرسه‌ي چهارباغ عجيب نيست

آتش‌سوزي در مدرسه‌ي چهارباغ

مصلحی فروریختن بخشی از کاشی‌های گنبد مدرسه‌ي چهارباغ را امری طبیعی و ناشی از قدمت، حرکت ایستایی این بنا و شرایط اقلیمی آن دانست و بيان كرد: فروریختن قسمتی از کاشی‌های گنبد این مدرسه، یک اتفاق عجیب و غیرقابل جبران نیست.

وی با بیان این‌که بناهای تاریخی همواره در معرض آسیب هستند، اضافه كرد: بناهای تاریخی مانند مدرسه‌ي چهارباغ بیش از 400 سال قدمت دارند و مانند انسان‌ سالخورده‌ای هستند که نگهداری از آن‌ها دشوار است.

تخریب در یک بنای تاریخی یعنی عمر مفید آن به پایان رسیده است

آتش‌سوزي در مدرسه‌ي چهارباغ

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان با اشاره به این‌که تخریب در بخش‌هایی از یک بنای تاریخی نشان می‌دهد عمر مفید آن به پایان رسیده است و به باسازی، مرمت و احیای دوباره نياز دارد، گفت: وظیفه‌ي اداره کل میراث فرهنگی و گردشگري در قبال بناهایی که عمری بیش از 200 تا 300 سال دارند، مرمت مدام این بناهاست و براي اين كار، کارگاه‌های مرمت و بازسازی در بسیاری از بناهای تاریخی اصفهان برپا هستند.

مصلحی نبودن اطلاع‌رسانی را ضعف اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان در سال‌های گذشته دانست و افزود: در حال حاضر اطلاعات مربوط به فعالیت‌های این اداره کل در زمینه‌ي مرمت و احیای بناهای تاریخی در اختیار شهروندان و رسانه‌ها قرار می‌گیرد.

به گزارش ایسنا، تخریب بخشی از دیوارهای داخلی، فروریختن بخشی از کاشی‌های گنبد و اکنون آتش‌سوزي در دو حجره‌ي مدرسه‌ي چهارباغ صدمه‌هايي هستند که در سال‌های اخیر به اين بنا وارد شده‌اند که مي‌تواهند از کم‌توجهی به این بنای باشکوه دوره‌ي صفوی ناشي شده باشد، شاید هم عمرمفید آن به پایان رسیده است!






نویسه جدید وبلاگ

به مناسبت روز خليج فارس مطلبي با عنوان خليج فارس در آينه تاريخ براي شما قرار دادم براي مطالعه مي توانيد از لينك زير در يافت كنيد.





نویسه جدید وبلاگ

اين روز ها بحث در مورد جزاير سه گانه زياد هست به همين خاطر يك مطلب از  دکتر پیروز مجتهدزاده، پژوهشگر و کارشناس جغرافیای تاریخی براي شما قرار دادم.






نویسه جدید وبلاگ

گزارشي از فعاليتي دانشگاهي در روز زمين پاك، براي دريافت مطلب مي توانيد از لينك زير استفاده نماييد.

http://wdl.persiangig.com/pages/download/?dl=http://mo-safari.persiangig.com/document/%d8%b1%d9%88%d8%b2%20%d8%b2%d9%85%d9%8a%d9%86%20%d9%be%d8%a7%d9%83.pdf






گزارش تخلف
بعدی